SubscribeNew York Stylisten tipser!

Den svenske stylisten Krister Atle har virkelig lykkes i hårmotens hovedstat New York. Har har lykkes med å bli en av de heteste stylistene med oppdrag for motemagasin og fashion show. Han har også blitt stylist ekspert på amerikansk TV. Her vil du få ta del i hans styling tips samt trender fra New York.


apr 14

Fakta om håret: Hvorfor mister du hår

Postad av Hårkontroll Admin : tirsdag, april 14, 2015Varför faller håret av?

Den enkleste måten er å dele årsakene inn i to grupper. Delvis ting vi selv påvirker, d.v.s. stress, kosthold og hvordan vi behandler håret med en hårføner, børste, etc. Delvis av grunner som er medisinske, hormonelle eller genetiske årsaker samt overgangsalder.

Hva er naturlig hår avfall - og når er det unormalt?

Vi har et naturlig hår tap som er en del av håret fornyelsesprosessen. Man kan finne hår f.eks på puten, i dusjen og vasken. Hvis man samler opp disse over noen dager, og teller dem, så er tommelfingerregel at om det er opp til 100 hårstrå per dag i snitt, så er det helt normalt. Men om det overstiger dette, kan det være et tegn på en unormal tilstand. En annen måte å vurdere hårets kvalitet er om ca 85% av håret vokser (85% av hårrøttene er aktiv) så har ikke unormalt håravfall.

Hårtap som vi kan påvirke og redusere

Hvis du stresser håret, kan dette føre til økt håravfall. Med stress menes da f.eks farging av håret, intensiv børsting eller om man bruker hårføner eller tang ofte. Både kjemiske og mekaniske skader kan dermed øke håravfallet. Mangel på vitaminer og mineraler kan bidra til økt håravfall. Ved generelt håravfall (når håret ikke faller av på enkelte punkter, men faller av jevnt) kan det være et tegn på at hårrøttene mangler viktige vitaminer og mineraler. Man vet, f.eks at biotin, niacin og sink bidrar til å bevare hårets normale egenskaper.

Kliniske studier viser redusert hårtap

Effekten av god næring til hårrøttene og hvordan dette påvirker håravfall er dokumentert. Man har blant annet vært i stand til å vise at håravfall i forbindelse med vask reduseres med 30%, mens hårets styrke øker med 12%. Samtidig forbedres glansen.

Hormonelt betinget håravfall

Hormonelle, er også svært vanlig arvelige årsaker til håravfall, spesielt fra 30-årene og senere i overgangsalder med symptomer som tynnere hår med nedsatt elastisitet. Håret blir også mer glissent, som spesielt blir synlig på kronen. Leger (hudleger) kan enkelt finne ut om håravfallet skyldes hormonelle årsaker ved å ta en blodprøve.