Derfor mister menn håret

La oss først konstatere at det er vanlig at menn mister hår i dag. For noen starter det så tidlig som i 20 årene, mens andre ikke merker at håret blir tynnere før man er 40-50 år. Forskning viser at problemet ikke er konstant, men tvert imot øker det i befolkningen for hvert år.

Den fremste årsaken til at menn opplever hårtap er et mannlig kjønnshormon kalt dihydrotestosteron (DHT). Dette hormonet påvirker hårsekkene slik at veksten hemmes. Resultatet er at håret blir blekere, men også blir tynnere for til slutt begynne slutte å vokse. Hårlinjen kryper saktere oppover og de karakteristiske "vikene" blir synlige.

Den moderne mannen mister mer hår

Å miste håret er absolutt en del av en manns naturlige aldring. Forskning viser at problemet øker år for år, og for omtrent hvert tiende år har 10% flere menn problemer med hårtap, sammenlignet med tiåret før. I dag opplever 3 av 4 menn hårtap, og problemet oppleves verst i yngre alder hvor utseende ofte er et ekstra følsomt tema.

Naturlig, men også arvelig

Tre av fire menn lider av hårtap. Som med mye annet, opplever noen dette uproblematisk, mens det for andre oppleves som et stort problem. I sistnevnte tilfelle er det vanlig at det er arvelige årsaker som ligger bak tidlig hårtap. Du har rett og slett et genetisk arv som påvirker både DHT og det mannlige hormonet testosteron. De som har arvelig hårtap, kan se at håret minsker allerede i alderen 20-25.

Nå skal man imidlertid ikke påstå at "hvis faren ble tynnhåret som 20-åring, så kommer sønnen miste håret i samme alder". Den genetiske koden kan nemlig hoppe over en eller flere generasjoner.

Individuelt hvor fort

"Jasså, på vei til å bli flintis" er kanskje det mange tenker når vikene begynner å krype oppover. Men det er en prosess som tar ganske lang tid - og det er veldig individuelt. Noen kan oppleve at de blir skallede (helt eller delvis) allerede etter 4-5 år, mens for andre tar det opp til 25 år! Avhengig av individ kan man altså være skallet ved 30, mens andre merker at håret er tynnere først når de nærmer seg pensjon.

Andre faktorer som påvirker

Man skal ikke glemme at det kan være andre faktorer som påvirker menns hårtap. Det kan for eksempel være sykdom, gjennomgått en større operasjon eller hormonelle lidelser. Det er også bevist at hvis du bruker stylingprodukter i stor skala og ofte, kan dette også påvirke håret som brekker og faller av. Stramme hårstrikker eller stramme fletter kan også føre til hårtap. Dette kalles traction alopecia.

Bli med i vårt nyhetsbrev for å holde deg oppdatert
Sende
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring og samtykker til å motta oppdateringer fra selskapet vårt.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
© 2023 Baltex AB. Alle rettigheter forbeholdt