Derfor mister menn håret

La oss først konstatere at det er vanlig at menn mister hår i dag. For noen starter det så tidlig som i 20 årene, mens andre ikke merker at håret blir tynnere man blir 40-50 år. Forskning viser at problemet ikke er konstant, men tvert imot øker hvert år.

Årsaken til menn opplever hårtap er et mannlig kjønnshormon kalt dihydrotestosteron (DHT). Dette hormonet påvirker hårsekkene slik at veksten hemmes. resultatet er at håret lysner i farge, men også blir tynnere for til slutt begynne å miste håret -. Hårlinjen kryper saktere oppover og de karakteristiske "vikene" blir synlig.

Den moderne mannen mister mer

Å miste håret er absolutt endel av en manns naturlige aldring. forskning viser at problemet øker år for år, omtrent hvert tiende år, 10% flere menn har problemer med hårtap, sammenlignet med tiåret før. I dag opplever 3 av 4 menn at de har blitt rammet, og problemet oppleves verst i de yngre aldre hvor utseende er et ekstra følsomt tema.

Naturlig, men også arvelig

Tre av fire menn lider av hårtap. Som med mye annet, opplever noen mindre ubehag, mens andre føler et større ubehag. I sistnevnte tilfelle er det vanlig at arvelige årsaker også fører til hårtap. Man har rett og slett et genetisk arv som påvirker både DHT og det mannlige hormonet testosteron. Hvis du har arvelig hårtap, oppstår det vanligvis problemer allerede i alderen 20-25.

Nå trenger man imidlertid ikke konkludere med at "hvis far ble tynnhåret som 20-åring, så vil også sønnen hans". Den genetiske koden kan godt hoppe over en eller flere generasjoner.

Individuelt hvor fort

"Vel, på vei til å bli flintis" er kanskje det mange tenker når man begynner å legge merke til at hårtap harbegynt. Men det er en prosess som tar ganske lang tid - det er veldig individuelt. Noen kan oppleve at de blir skallede (helt eller delvis) allerede etter 4-5 år, mens andre tar det opp til 25 år. Avhengig av person kan man altså være skallet ved 30, mens andre merker det når de nærmer seg pensjon.

Andra faktorer som påverkar

Man skal ikke glemme at det kan være andre faktorer som påvirker menns hårtap. Det kan for eksempel være sykdommer, gjennomgått større operasjoner eller hormonelle lidelser. Det er også bevist at hvis du bruker stylingprodukter i stor skala og ofte, kan dette også ha en påvirkning til hårtap.

Publicerat av:

Hårkontroll Man

6/2/2021