Hva er egentlig hår?

Når du ser hårene som samler seg i sluket på i dusjen eller på kammen ser det ikke så bemerkelsesverdige ut, Men som så mye i naturen er hvert hår en ganske genialkonstruksjon, og håret som helhet er en ganske viktig del av vår personlighet. Du kan enkelt dele et hår i to deler. den delen vi ser, nemlig hårskaftet, som også kalles hårskaftet. den andre delen, er selve hårroten som er nedsenket i hårsekken. Hver hårsekk er omgitt av talgkjertler og - noe som er ganske fantastisk – er en muskel.

Genial konstruksjon

Et hår er bygget opp omtrent på samme prinsipp som skjelettet i kroppen vår. Den viktigste byggesteinen er proteinet keratin. Inne er det en marg, og den er omgitt av et skall eller bark som virkelig er genialt konstruert. Det er denne barken som gir både håret sin styrke og kraft samtidig som det lar håret absorbere vann. Denne barken (som i et finere ord kalles cortex) inneholder også melanin som blant annet gir håret sin farge.

På enden av håret er det et lag som kalles skjellaget. Dette overflatelaget inneholder lipider (fettsyrer) som får håret til å avvise vann.

Vokser bare i roten

Den delen av håret som viser, er egentlig ikke en biologisk aktiv del. Det sies ofte at det synlige håret er "dødt", Men under huden i hårsekken er det full aktivitet. Det er i den nedre delen av hårsekken at selve veksten finner sted. Dette gjøres gjennom celledeling, og når de nye cellene dannes, vandrer de oppover og "dør". Siden det er plass til nye celler, skyves hårstrengen sakte men sikkert oppover - håret vokser.

Ernæring som roten trenger

En viktig ingrediens er keratin. Keratin er den viktigste byggesteinen i hårstrået og dette proteinet må være tilgjengelig for hårsekken. Kobber og sinker viktig for at hårsekken skal utvikle seg. Biotin, niacin og pantotensyre er også viktige komponenter, der biotin anses som ekstra viktig for menns hårvekst.

Du kan få mye gjennom dietten, men hvis du er uforsiktig med sammensetningen av dietten eller spiser uregelmessig, kan håret ditt trenge hjelp av et kosttilskudd.

Publicerat av:

Hårkontroll Man

4/24/2021