Hva er egentlig hår?

Når du ser hårene som samlet seg i sluket på i dusjen eller på hårbørsten ser de ikke så imponerende ut, men som så mye annet i naturen er hvert hårstrå rett og slett en genial konstruksjon, og håret som helhet er en ganske viktig del av vår personlighet. Du kan enkelt dele et hår i to deler. Den delen av håret vi ser, kalles terminalhåret, od den andre delen, er selve hårroten som er nedsenket i hårsekken. Hver hårsekk er omgitt av talgkjertler og - noe som er ganske fantastisk – en muskel.

Genial konstruksjon

Et hårstrå er bygget opp omtrent på samme prinsipp som skjelettet i kroppen vår. Hårets indre del, cortex, inneholder hovedsakelig keratin og lipider som gir håret både styrke og form. På utsiden av cortex ligger et lag av skjell, kalt kutikula, som beskytter håret mot skader fra ytre påvirkninger som solstråler og varme apparater. Cortex inneholder også melanin som blant annet gir håret sin naturlige farge.

Vokser kun i røttene

Den delen av håret som vi ser, er egentlig ikke en biologisk aktiv del. Det sies ofte at det synlige håret er "dødt", men under huden i hårsekken er det full aktivitet. Det er i den nedre delen av hårsekken at selve veksten finner sted. Dette gjøres gjennom celledeling, og når de nye cellene dannes, vandrer de oppover og "dør". Siden det er plass til nye celler, skyves hårstrengen sakte men sikkert oppover - håret vokser.

Hårrøttene trenger næring

En viktig ingrediens er keratin. Keratin er den viktigste byggesteinen i hårstrået og dette proteinet må være tilgjengelig for hårsekken. Kobber og sink er viktig for at hårsekken skal utvikle seg. Biotin, niacin og pantotensyre er også viktige komponenter, der biotin anses som ekstra viktig for menns hårvekst.

Du kan få mye vitaminer og mineraler gjennom kosten, men hvis du ikke spiser variert nok eller spiser for lite eller uregelmessig, kan håret ditt trenge hjelp av et kosttilskudd.

Bli med i vårt nyhetsbrev for å holde deg oppdatert
Sende
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring og samtykker til å motta oppdateringer fra selskapet vårt.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
© 2023 Baltex AB. Alle rettigheter forbeholdt