Hårvekstfaser

Hårvekstfaser

- Det kan virke som at håret vokser hele tiden. Vi trenger å gå til frisøren regelmessig, for å holde håret pent og velstellt. Noen går til frisøren hver 6.uke mens andre kanskje venter lengre mellom frisørbesøkene. Veksthastigheten varier, for hvert hårstrå har sine forskjellige faser - noen ganger vokser det og noen ganger hviler det.

Det sies ofte at hår vokser i sykluser. Hver hårsekk veksler mellom tre forskjellige faser - en vekstfase, en overgangsfase og til slutt en hvilefase. Så kommer vekstfasen tilbake og den sykliske prosessen fortsetter.

Vekstfasen

Denne fasen kalles i et finere ord for anagenfasen. Det er i løpet av denne fasen at hårene dannes og vokser. Cirka 90% av alle hårene er i denne fasen samtidig. Dette er en lang fase som kan vare i flere år og gir en vekst på noen tiendedeler av en millimeter hver dag. Det høres kanskje ikke så mye ut, men om et helt år handler det om en desimeter. Veksten kan imidlertid variere individuelt. For eksempel er det fastslått at hvis hårroten får de riktige næringsstoffene innenfra (gjennom mat og kosttilskudd), øker vekstraten.

Overgangsfasen

Overgangsfasen, også kalt den katagene fasen, er den fasen i hårets liv at det slutter å vokse og i stedet forbereder seg på å hvile. I praksis er det hårsekken (dvs. "roten" til håret) som trekker seg sammen og slutter å produsere vekst. Dette er en relativt kort fase kun noen få uker.

Hvilefasen

I hvilefasen (telogen fase) er det ingen aktivitet i hårsekken, og slik er det i et par måneder. Rundt 10% av mannens hår er i denne fasen samtidig. I begynnelsen av hvilefasen blir håret fast i hårsekken til det naturlig faller av, ved for eksempel når du grer eller vasker håret. Dette håravfallet er en naturlig og en del av hårets livssyklus, og som en tommelfingerregel sies det at det faller av omtrent 100 hår om dagen - det er helt naturlig.

Når håret faller av forbereder hårsekken seg til å gå inn i vekstfasen igjen, for så å begynne å produsere et nytt hår - og deretter begynner den naturlige hårveksten igjen.

Bli med i vårt nyhetsbrev for å holde deg oppdatert
Sende
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring og samtykker til å motta oppdateringer fra selskapet vårt.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
© 2023 Baltex AB. Alle rettigheter forbeholdt