Hvorfor øker hårtapet

Årsaker til hårtap

Den enkleste måten å forklare hårtap på er å dele årsakene til hårtap i to grupper. I den en gruppen har vi faktorer som vi selv påvirker, dvs. stress, kosthold og hvordan vi behandler håret med f.eks. hårføner, børste, osv. I den andre gruppen har vi faktorer som betegnes som medisinske, slik som hormonelle eller arvelige faktorer og overgangsalder.

Hva er naturlig hårtap - og når er det unormalt?

Vi har et naturlig hårtap som er en del av hårforyngelsesprosessen. Du finner hår f.eks. på puten, i dusjen og i vasken. Hvis du samler disse i et antall dager og teller dem, er tommelfingerregelen at hvis det i gjennomsnitt er opptil 100 hår per dag, så er det helt normalt.

Hvis antallet overskrider, kan dette være et tegn på en unormal tilstand. En annen måte å bestemme hårkvaliteten på er at hvis 85% av håret vokser (85% av hårrøttene er aktive), har du ikke unormalt hårtap.

Kan vi påvirke og redusere hårtap?

Å stresse håret ditt kan føre til økt hårtap. Med stress mener vi f.eks. fargning og bleking av håret, hard børstning eller hvis du ofte bruker varm hårføner eller rettetang. Både kjemikalier og mekanisk skade kan dermed øke hårtap. Mangel på vitaminer og mineraler kan også bidra til økt hårtap. Generelt hårtap (når håret ikke faller ut enkelte steder, men faller ut jevnt fordelt) kan være et tegn på at hårrøttene mangler viktige vitaminer og mineraler. Vi vet f.eks. at biotin, niacin og sink er med på å bevare hårets normale egenskaper.

Kliniske studier viser redusert hårtap

Forskere har studert og kommet frem til at tilførsel av næringsstoffer til hårrøttene resuserer hårtap.  Blant annet er det dokumentert at hårtap i forbindelse med vask ble redusert med 30% mens hårets styrke økte med 12%. Samtidig ble håret mer glansfullt.

Hormonelt betinget hårtap

Hormonelle, arvelige årsaker til hårtap er vanlig, spesielt fra fylte 30 år og senere. I overgangsalderen kan vi også se symptomer som tynnere hår og redusert elastisitet. Håret blir også ofte mer tørt noe som også ofte merkes i hodebunnen. Leger (hudleger) kan enkelt avgjøre om hårtapet skyldes hormonelle årsaker gjennom blodprøver.

Bli med i vårt nyhetsbrev for å holde deg oppdatert
Sende
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring og samtykker til å motta oppdateringer fra selskapet vårt.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
© 2023 Baltex AB. Alle rettigheter forbeholdt